Scrummaster

De perfecte basis voor iedereen die met Scrum werkt. Bestemd voor Scrum Masters, Product Owners of een elk ander lid van een team dat op basis Scrum werkt of gaat werken.

De training Scrum Master biedt de deelnemers de informatie en de tools die er voor zorgen dat het Scrum raamwerk goed wordt begrepen, zodat men volwaardig kan deelnemen in een Scrum team. De training gaat in op de basiselementen van Scrum, inclusief het Scrum raamwerk, de Scrum gebeurtenissen, de Scrum artefacten, de rollen, en houding en gedrag. Daarnaast wordt ook aandacht gegeven aan hoe Scrum klantwaarde, productiviteit en de totale kosten optimaliseert. Tijdens de training komen ook andere veel voorkomende Agile raamwerken en werkwijzen aan bod.

Tijdens de training wordt door iedere deelnemer een werkboek gebruikt waardoor de cursusinhoud direct toepasbaar wordt.

De training is geaccrediteerd door APMG en het Agile Business Consortium en sluiten direct op dit examen aan. De training sluit ook aan bij de zeer gewilde en wereldwijd erkende kwalificaties PSM I en PSPO I van scrum.org.

Doel van de Scrum Master training

Na de training beschikt u over de volgende vaardigheden:

 • Met vertrouwen het examen Scrum Master van het Agile Business Consortium en/of het examen PSM I van scrum.org afleggen.
 • Uitleggen wat Scrum is en hoe het is ontstaan.
 • Vertellen waarom Scrum werkt en hoe het verschilt van traditionele aanpakken.
 • De theorie op een effectieve manier vertalen naar de praktijk.
 • Vertellen wat de introductie van Scrum betekent voor uw organisatie.
 • Samenwerken in een Scrum Ontwikkel team.
 • Starten met uw werkzaamheden als Scrum Master.

Doelgroep

De training is een basistraining als het gaat om Agile en Scrum en zodoende geschikt voor iedereen die binnen een organisatie te maken krijgt Scrum, zowel inhoudelijk deskundige medewerkers als management. Voor Scrum Masters en Product Owners is deze training onmisbaar.

Slim combineren

Wij adviseren u deze training af te nemen in combinatie met de AgilePM Foundation training. De investering voor de combinatietraining van Scrum Master met AgilePM Foundation is in totaal € 2.300,- (excl. BTW en excl. examenkosten).

Kosten trainingsdagen
€ 1.995,- (excl. BTW)

Kosten Examenpakket
€ 230 (excl Btw). Dit is voor het examen van Scrum Master van het Agile Business Consortium. De kosten van een PSM I assessment bij scrum.org bedragen $150 USD.

Trainingsduur
2 dagen

Locatie
Trainingslocatie, on-site, virtueel

Vereiste voorkennis
Geen ingangseisen

Taal
Het cursusmateriaal (boek, slides, bijlagen en werkboek) zijn zowel in het Engels als in het Nederlands beschikbaar. Het examen is alleen in het Engels beschikbaar.

Certificering
Scrum Master Certificaat

Inhoud van de Scrum Master training

In de Scrum Master training komen onder meer aan de orde:

 • Overzicht van scrum en de bijbehorende rollen.
 • Zelforganisatie.
 • De kern van agile, het Agile Manifesto en de Agile Principes.
 • Inschatten wat de toegevoegde waarde van agile werken is.
 • De scrum gebeurtenissen en artefacten.
 • De rolverdeling en verantwoordelijkheden in een Scrum team.
 • Samenwerken in een Scrum ontwikkelteam, de rollen tot leven brengen.
 • Sprint planning en voortgang.
 • Handvatten en aandachtspunten voor een succesvolle introductie van Scrum in uw organisatie.
 • Scrum in relatie tot andere tot andere methoden zoals bijvoorbeeld Kanban, Lean, PRINCE2®.
 • Een scrum simulatie.

Cursusvorm

De cursus voor Scrum Master Foundation is beschikbaar als open (groeps)training, individuele zelfstudie en een blended variant.

Certificering informatie

De training kan worden afgesloten met diverse internationaal erkende Scrum Master examens.

De eerste mogelijkheid is het examen Scrum Master van het Agile Business Consortium. Voor dit multiple choice examen met 50 vragen krijgt u 40 minuten de tijd. Indien u 37 of meer vragen goed heeft, ontvangt u het door het Agile Business Consortium via APMG International uitgegeven Scrum Master Certificaat. De training en het trainingsmateriaal is ook door APMG en het Agile Business Business Consortium geaccrediteerd.

Het is ook mogelijk om examen (het PSM I Assessment) te doen bij scrum.org. Het cursusmateriaal biedt alle informatie die nodig is om succesvol dat examen af te kunnen leggen en zodoende het certificaat PSM I te halen. Dit examen bestaat uit 80 vragen waarvoor u 1 uur de tijd krijgt. Indien u 68 of meer vragen goed heeft, ontvangt u het door het srcum.org via uitgegeven Professonal Scrum Master I certificaat.

Daarnaast is het ook nog mogelijk om examen Product Owner I (het PSPO I Assessment) te doen bij scrum.org. Het cursusmateriaal biedt alle informatie die nodig is om succesvol dat examen af te kunnen leggen en zodoende ook het certificaat PSPO I te halen. Dit examen bestaat uit 80 vragen waarvoor u 1 uur de tijd krijgt. Indien u 68 of meer vragen goed heeft, ontvangt u het door het srcum.org via uitgegeven Professonal Scrum Product Owner I certificaat.

Als u niet slaagt, mag u gratis de training opnieuw volgen. U betaalt dan alleen nog de examenkosten met een kleine administratieve opslag.

Toepassing

Scrum is een raamwerk om complexe producten te ontwikkelen, leveren en te onderhouden. De Scrum Gids beschrijft het als een raamwerk waarbinnen mensen complexe, adaptieve problemen aanpakken en tegelijkertijd op een productieve en creatieve wijze producten opleveren met de hoogst mogelijke waarde. Het is in ieder geval de meest voorkomende manier waarop agile werken vorm wordt gegeven.

De producten zijn ook zeker niet alleen maar beperkt tot de IT.