IPMA-B begeleiding

Tijdens de IPMA-B begeleiding training kunnen Senior projectmanagers hun competenties en ervaring laten valideren met een IPMA-B assessment.

Oppidum biedt training en coaching. De trainers zijn zelf IPMA gecertificeerd en hebben aan de wieg gestaan van IPMA-certificering in Nederland.

IPMA level B certificering bestaat uit een theorie-examen en een praktijk assessment. Met de training IPMA Competenties kunt u zich voorbereiden op het theorie-examen. Nadat u dit succesvol heeft afgesloten, kunt u deelnemen aan het praktijk assessment.
Aan de hand van een aantal documenten en een interview toont u uw competenties aan. Deze IPMA-B begeleiding bij praktijk assessment helpt u daarbij.

Doel van de IPMA-B begeleiding bij het praktijk assessment

Het doel van de begeleiding voor IPMA level B certificering is om dit traject zo succesvol en efficiënt mogelijk te doorlopen.

Doelgroep

De training is bedoeld voor professionals die het het officiële IPMA-B certificaat ‘Certified Senior Project Manager’ willen behalen en feedback willen krijgen op hun persoonlijk functioneren.

Slim combineren

Wij adviseren u deze training af te nemen in combinatie met de training IPMA Competenties. De investering voor de combinatietraining met de training IPMA Competenties is in totaal € 3.550,- (excl. BTW en excl. examenkosten).

Kosten begeleiding
€ 2.500,- (excl. BTW)

Kosten Examenpakket
Niet inbegrepen. Zie voor de meest actuele tarieven de website van IPMA Certificeren.

Duur van de begeleiding
Meerdere contactmomenten verspreid over een langere tijdsduur

Locatie
Trainingslocatie, on-site, virtueel, telefonisch, schriftelijk

Vereiste voorkennis
U dient in de laatste 8 jaar minimaal 60 niet-overlappende maanden ervaring opgedaan hebben als projectmanager, waarvan minimaal 36 maanden op IPMA-B niveau. De rest mag op IPMA C-niveau.Voor een toelichting op deze toelatingseisen klikt u hier.

Taal
De IPMA-B begeleiding kan zowel in het Nederlands als in het Engels plaatsvinden

Certificering
Na succesvol doorlopen van het traject bij IPMA Certificeren bent u officieel IPMA Certified Senior Project Manager (level B).

Inhoud van de IPMA-B begeleiding bij het praktijk assessment

U doorloopt het programma individueel met uw persoonlijke begeleider, een ervaren en gecertificeerde IPMA-coach die zelf ook actief is als assessor bij IPMA Certificering (maar, uiteraard geen enkele rol speelt in uw traject aldaar).

De IPMA-B begeleiding start met een pre-assessment en het gezamenlijk inschatten van uw niveau en de meest geschikte projecten waarmee u dit niveau kunt aantonen. Daarna wordt samen een werkplan gemaakt waarin de volgende activiteiten een plaats krijgen:

  • Een voorbespreking over het proces bij IPMA Certificeren en de benodigde documenten, met tips en trucs om deze efficiënt in te vullen.
  • Het invullen van het ervaringsdocument, het zelfassessment en de managementsamenvatting door de kandidaat.
  • Een review van en een nabespreking met de begeleider. Hierna kunnen de documenten eventueel aangepast en ingeleverd worden.
  • Na beoordeling door IPMA Certificering kan het zijn dat er vragen zijn of een aanpassing van de documenten nodig is. Uw begeleider helpt u hierbij.
  • Hierna kan het projectrapport geschreven worden. De begeleider helpt u op weg met een aantal tips en trucs om dit rapport efficiënt te schrijven.
  • Het schrijven van het projectrapport door de kandidaat. Dit heeft meestal een paar weken tot maanden als doorlooptijd.
  • Een review van en een nabespreking met de begeleider over het projectrapport. Hierna kunnen het document eventueel aangepast en ingeleverd worden.
  • Een proef assessment ter voorbereiding op het assessment-interview, gevolgd door een terugkoppeling en verdere inhoudelijke adviezen.

Werkvorm

Het programma is individueel maar goed te combineren met de training IPMA Competenties.

Certificering informatie

De training IPMA-B begeleiding kan worden afgesloten met een theorie-examen bij IPMA Certificeren. Deze examens moeten door de kandidaat zelfstandig geregeld worden en zijn geen onderdeel van het trainingsarrangement.

Bij IPMA-B is het schriftelijk theorie-examen per 1 april 2018 vervangen door een mondeling examen. Dit biedt meer ruimte voor toelichting en betere aansluiting op het assessment interview. Dit mondelinge theorie-examen is meestal direct voorafgaand aan het assessment interview.

Alle informatie over de IPMA Certificering is te vinden op hun website.

Toepassing

Een IPMA-certificering is de beste stap naar aantoonbaar beter project-, programma en portfoliomanagement. Het zorgt ervoor dat projecten beheersbaar worden, dat competenties van projectmanagers zichtbaar verbeteren en dat organisaties en professionals een keurmerk van kwaliteit en transparantie op het gebied van projectmanagement kunnen overleggen. IPMA-certificering is in de hele wereld dan ook toonaangevend.